Akümülasyon tankları eşanjör, güneş enerjisi, ısı pompası, yakıt kazanı vb. kaynaklardan gelen suyu kaynak kullanımı vasıtasıyla ısıtır. Özellikle boylerlerin yetersiz kaldığı alanlarda akümülasyon tankları eşanjörlerle birlikte kullanılarak etkili çözümler üretilir. Genellikle oteller ve yeni yapılan toplu yaşam alanlarında güneş enerjisinden yararlanmak için eşanjörler ve akümülasyon tankı sistemleri kullanılır. Akümülasyon tankları sayesinde kullanım suyunda oluşabilecek sıcaklık dalgalanmalarının önüne geçilir.
Akümülasyon tanklarını boylerlerden ayıran en önemli özellik ise içerisinde serpantin bulunmaması ve dışardan ısıtıcı bir kaynak kullanılmasıdır. Boylerlerde su ısıtıcı görevini üstlenen serpantinler vardır. Akümülasyon tanklarında serpantinler olmadığından emaye kaplatılarak daha hijyenik ve korozyona daha dayanıklı hale getirilirler.
Kullanım Alanları
Akümülasyon tankları; konut, otel, yurt, kamu daireleri gibi toplu yaşam alanlarında ısı kaynaklarından aldığı enerji ile suyu ısıtmak ve ısınan suyu depolamak için kullanılır.
Bu gibi yerlerde kullanma sıcak suyu talebi günün belli saatlerinde en yüksek değerlerde seyrederken, diğer zamanlarda ortalama gereken debinin altında kalabilir. Fakat bu sistemlerde bütün musluklar aynı anda açılsa bile ihtiyacı karşılayacak şekilde bir sistem kurulur, bunun için de devrede akümülasyon tankına ihtiyaç duyulur.
Özellikle belli konut sayısının üstündeki toplu konut projeleri, otel, yurt gibi kalabalık projelerde akümülasyon tankı olmadan sıcak kullanım suyunu sağlıklı bir şekilde sunmak pek mümkün değildir. Bunlar da dahil olmak üzere akümülasyon tanklarının kullanıldığı alanlar aşağıdaki gibidir:
- Apartmanlar
- Müstakil Daireler
- Hastaneler
- Yurtlar
- Spor Tesisleri
- Fabrikalar
- Kamu Binaları
Kullanılacağı projedeki ihtiyaca göre akümülasyon tanklarının kapasitesi 100 lt’den 10.000 lt’ye kadar değişebilir. Projeye göre yatık ya da dik olarak üretilebilir.